Cuvee Titus Clairette de Die

Cuvee Titus Clairette de Die

Algemene informatie

De Clairette de Die is een wijn die al in de oudheid werd gemaakt en al in 1910 stond deze wijn al op de lijst van toekomstige AOC-wijnen. De uiteindelijke AOC-classificatie (Appellation d'Origine Contrôlée) werd in 1942 toegekend. Een nieuw besluit uit 1971 benoemde de exacte productiewijze waarmee Clairette de Die wordt gemaakt, zodat de benaming 'méthode rurale', ofwel 'landelijke methode' niet voor alle wijnen te gebruiken was. Het wijngebied van de AOC Clairette de Die beslaat zo'n 1300 ha en ligt verspreid over 32 kleine dorpjes. 

Druivenras/ vinificatie

Nadat de druiven zijn geperst wordt de most gefilterd en gekoeld. Na 4 maanden wordt de half gefermenteerde most gebotteld zodat de gisting verder op fles plaatsvindt. De wijn is hierdoor van nature mousserend met een aromatische smaak van muskaat druiven. Na 6 maanden wordt het depot verwijderd. Doordat de gisting niet volledig heeft plaatsgevonden is de wijn heerlijk zoet van smaak met weinig alcohol. De wijn wordt gemaakt van tenminste 75% Muscat Blanc à Petit Grains en voor maximaal 25% van de Clairette Blanche druiven.

Proefnotitie

Deze Clairette de Die is een zeer frisse, licht zoete, aromatische mousserende wijn. Prachtige gouden kleur en een perfect alternatief voor halfdroge (demi-sec) Champagne.

Wijn/ spijs

Geniet hiervan als aperitief of combineer deze met een zoet (fruit)dessert.

Specificaties
  • Land
    Frankrijk
    Frankrijk
  • Gebied
    Côtes du Rhône
  • Kleur
    Wit
  • Alcohol
    7.5
  • Volume
    0.75
  • Allergenen ei
    Nee
  • Allergenen melk
    Nee
  • Allergenen sulfieten
    Ja
  • Biologisch
    Nee
  • Type sluiting
    Kurk
  • Verpakking hoeveelheid
    6