December staat symbool voor zoet. Het zoete snoepgoed op 5 december. De zoete nagerechten met kerst. Het zoete samenzijn met familie en vrienden. En toch, als we het in de... December staat symbool voor zoet. Het zoete snoepgoed op 5 december. De zoete nagerechten met kerst. Het zoete samenzijn met familie en vrienden. En toch, als we het in de... Skip to main content

December staat symbool voor zoet. Het zoete snoepgoed op 5 december. De zoete nagerechten met kerst. Het zoete samenzijn met familie en vrienden. En toch, als we het in de wijn over zoet hebben, deinzen de meesten nogal gauw terug. “Ieee zoet, nee, doe mij maar een droge witte wijn.” Zonde is dat, want zoet heeft zoveel charme.

Dat laatste zeg ik trouwens niet omdat ik zelf een enorme zoetekauw ben. Net als heel veel andere Nederlanders. Uit onderzoek van de Euromonitor bleek een paar jaar geleden dat wij Nederlanders de op twee na grootste zoetekauw ter wereld zijn. Per persoon eten we in Nederland ruim 30 kilo aan zoetigheden per jaar.

Heb ik het daarentegen in de winkel over ‘een zoetje’ in een riesling, dan schieten de wenkbrauwen vaak vol afgrijzen de lucht in. Vertel ik over de rijke, zoetfruitige pinot gris uit de Elzas, keert men de fles al snel de rug toe. En ook de zoete rosé d’Anjou wordt negen van de tien keer verslagen door haar droge Loire-concurrenten.

Arme zoete droeftoeters. Ze moeten in het juiste perspectief gezien worden. Want drink je die Elzasser pinot gris bij een pittige curry, dan verdwijnt het zoetje en blijft er een dijk van een wijn over, met zelfs wat fijne zuren. De rosé d’Anjou verweert zich tijdens een avondje grillen krachtig tegen de stoere barbecuesmaken, en combineert perfect bij varken, worst en zelfs saté. En de riesling is met haar charmante zure en zoete smaken heerlijk bij bijvoorbeeld verse springrolls met garnalen of net als de pinot gris, bij pittig eten.

En dan is er nog een hele andere tak van sport: de dessertwijnen. Het ondergeschoven kindje aan de kersttafel. De nadruk ligt vaak op de openingsbubbel, de begeleider van het voorgerecht en het spectakelstuk voor bij het hoofdgerecht. Voor het gemak wordt even vergeten hoe graag ‘wij Nederlanders’ afsluiten met zoet, en hoe goed dat kan met een goed gekozen dessert én dessertwijn. Echt hoor, die laatste gang is mijn lievelingsmoment van de hele dinershow.

Ik daag je daarom uit om deze maand in de winkel jouw wijnspijs-vraag te beginnen met de dessertwijn. (Die bubbel, witte en rode wijn volgen daarna wel) Kies iets moois, denk er goed over na, en schakel onze hulp daarbij in. Om de keuze makkelijker te maken delen we deze maand op social media onze favoriete dessertwijnen met bijpassend toetje. Laat je erdoor inspireren. En onthoud: zoet is goed.

Lotte

Laat een opmerking achter