Op een zonovergoten Hemelvaartsdag testte Piet de nieuwe jaargang rosées. Deze editie, die ook dit jaar in Piet’s eigen tuin plaatsvond, bestond de line-up uit 12 verschillende rosées. Welke rosé... Op een zonovergoten Hemelvaartsdag testte Piet de nieuwe jaargang rosées. Deze editie, die ook dit jaar in Piet’s eigen tuin plaatsvond, bestond de line-up uit 12 verschillende rosées. Welke rosé... Skip to main content

Op een zonovergoten Hemelvaartsdag testte Piet de nieuwe jaargang rosées. Deze editie, die ook dit jaar in Piet’s eigen tuin plaatsvond, bestond de line-up uit 12 verschillende rosées. Welke rosé verrast dit jaar het meest? Wat is de beste prijskwaliteit-verhouding? En wat is de top 3 van dit jaar? Lees Piet’s bevindingen in dit artikel.

De proeverij werd afgetrapt met Cielo rosé uit de regio Veneto, Italië. We werken sinds jaar en dag met deze wijn en ook dit jaar houdt Cielo haar eer weer hoog. “Gewoon weer goed, prima prijskwaliteit-verhouding”, vindt Piet. Hierna in de rij: Tulipa rosé van Casa Ermelinda uit het Portugese Península de Setúbal. Voor de liefhebbers van een wat vollere rosé is dit een geschikte optie.

Hierna maakt Piet de sprong naar Frankrijk. Villette rosé stelt niet teleur en is lekker fris en fruitig. Paul Mas rosé is hiermee vergeleken kruidiger. De eerste echte verrassing van de dag kwam hierna. Le Rosé Par Paul Mas (de welbekende bloemetjesfles) is dit jaar voller en fruitiger dan zijn Franse zusjes en haalt daarmee Piet’s persoonlijke top 3.

De Italiaanse Pipoli rosé valt daarna iets of wat tegen. Piet vindt deze rosé vol en zwoel, maar minder goed dan hij verwacht had. We blijven binnen Italie met Calalenta, gemaakt van merlot. “Wauw. Dit is rijk, vol en fruitig. Dit gaat enorm in de smaak vallen bij veel mensen.” Rosapasso volgt hierna en het zal je misschien niet verbazen dat deze populaire rosé ook deze oogst weer lekker is. “Perfect in balans, is inderdaad weer goed dit jaar”, is Piet’s proefnotitie.

Dan gaan we naar de nieuwkomer van dit jaar en een absolute nummer 1-hit op Ibiza: Born rosé, gemaakt in Barcelona. Piet is er niet zo kapot van, al is het zeker geen slecht glas: “Kan mee met de rest maar steekt er niet boven uit. Is fris en licht.”

Aangekomen bij Manon rosé uit de Provence krijgt Piet nog net geen hartjesogen. “Dit is echt lekker. Fris, mooi zuurtje, fruit. Alles zit erin.” De proefsessie eindigt met Aix en Whispering Angel. Aix is opnieuw prima, maar haalt het niet bij Whispering Angel, de winnaar van de show volgens Piet. “Whispering Angel heeft de mooiste fruittonen, en de langste afdronk. Het fruit en het zuurtje zijn perfect in balans. Ronduit top!” 

Piet’s favorieten van 2024:
1. Whispering Angel
2. ⁠Calalenta rosé
3. ⁠Le rosé par Paul Mas

Laat een opmerking achter