In de binnentuin van mijn hotel in Sevilla zit ik me te ergeren aan de broek van de jonge vrouw die aan het andere tafeltje zit. Het is zo’n broek... In de binnentuin van mijn hotel in Sevilla zit ik me te ergeren aan de broek van de jonge vrouw die aan het andere tafeltje zit. Het is zo’n broek... Skip to main content

In de binnentuin van mijn hotel in Sevilla zit ik me te ergeren aan de broek van de jonge vrouw die aan het andere tafeltje zit. Het is zo’n broek tot ver boven de heupen, die doet denken aan de jaren zeventig. Dat is toch geen gezicht? Tot vorig jaar moest het nog allemaal extreem laag zijn met bilnaaddecolleté, ook al zo absurd, maar nu is de verstikkende modetrend dus totaal andersom. Vrouwen, wanneer trekken jullie weer normale broeken aan? Deze rariteiten vindt toch niemand mooi?

Nu ik wat langer met haar in één ruimte ben, valt me op hoe aandachtig ze in haar boek leest. Sommige mensen kunnen mooi lezen. Één keer zegt ze iets, tegen de hotelmedewerker. Haar stem is zacht en zwoel, haar ogen zijn rond en donker en niet volledig symmetrisch. Naarmate ik haar stiekem wat vaker bekijk, vallen me haar volle zwarte haren op, haar iets mollige bovenarmen, haar door de eeuwig schijnende Spaanse zon getinte huid. Eigenlijk is deze vrouw, ondanks haar rare okselbroek, op en top sexy.

Ik denk terug aan gisteren, toen ik het sherryhuis El Maestro Sierra bezocht in Jerez de la Frontera. Als er één drank niet sexy is, is het sherry. Als je aan sherry denkt, denk je aan je oudtante die het advocaatje afwisselde met de goedkope medium zoete sherry. Ook Jerez, de hoofdstad van de sherry, mist sexappeal. De bodega’s zijn vaak oude, muffe schuren zonder strak proeflokaal en uitnodigende shop. De stad zelf heeft niks van de glamour van de kuststeden van Andalusië. Dit is het arme deel van Zuid-Spanje, waar niet Noord-Europeaanse rijken maar bedelende bootvluchtelingen de terrassen kleuren.

En toch, als je beter kijkt, is sherry een heel opwindende drank, heb ik gisteren opnieuw ervaren. Het is de enige versterkte wijn waarvan de basis(wijn) droog is. Pas als de wijn helemaal is uit vergist wordt er extra alcohol aan toegevoegd om de wijn te versterken. Er zijn daardoor prachtig mooie droge sherrytypes, zoals fino en oloroso, die heel goed kunnen worden ingezet als aperitief of tijdens de maaltijd. Samen met de medium (of cream) sherry (waar zoete druivendraf aan de droge sherry wordt toegevoegd) en de stroperig zoete pedro ximenez (PX) sherry, beiden zeer geschikt als digestief, zou je met sherry dus een gehele maaltijd kunnen begeleiden. Daarnaast is er het solera systeem; het unieke systeem van op elkaar gestapelde vaten. De sherry wordt telkens overgestoken naar een volgend vat en daardoor gemengd met oudere oogstjaren. Daardoor ontstaat een verfijnd en complex product. Als je puur naar de inhoud kijkt, heeft sherry alles in huis om voor een liefhebber van speciale dranken zeer sexy te zijn.

Ik kijk nog eens naar de vrouw. Wat laten we ons toch snel (mis)leiden door de buitenkant van de dingen, en de beelden en vooroordelen die we daarbij hebben. Zoals ik hier in beslag word genomen door de grillen van de mode, laten wij als drankliefhebbers ons afleiden door het muffige imago van sherry. De werkelijke sexappeal zit aan de binnenkant: achter de broek en in de fles.

Ondertussen ben ik ernstig aan het overwegen of ik de vrouw in okselbroek een glas sherry zal aanbieden in de hotelbar.

Ruben

1 reactie

Laat een opmerking achter