Gebogen over het ontbijt en de krant denk ik aan gisteravond. Na een dag hard werken zat ik thuis aan het avondeten. Ik genoot volop van de wijn van Julia... Gebogen over het ontbijt en de krant denk ik aan gisteravond. Na een dag hard werken zat ik thuis aan het avondeten. Ik genoot volop van de wijn van Julia... Skip to main content
Rubens Blog

Overwerken

By 1 november 2018mei 31st, 2021No Comments

Gebogen over het ontbijt en de krant denk ik aan gisteravond. Na een dag hard werken zat ik thuis aan het avondeten. Ik genoot volop van de wijn van Julia Bertram die ik daarbij dronk. Haar Handwerk Spätburgunder is mijn favoriet van het moment. Ik heb zelden zo’n frisse, elegante en zuivere stijl pinot noir (Duitsers noemen pinot noir spätburgunder) gedronken. Het past ook perfect bij de lichte gerechten die ik meestal eet.

Voor ik het wist was ik, tijdens het eten, aan het werk. Ik dwong mezelf te beschrijven wat ik proefde (aalbes, lichtzoete kruiden), verbaasde me over de bijna afwezige tannine (ondanks dat de wijn houtrijping had gehad) en werd dolenthousiast over de perfecte balans tussen zuren en fruit in de wijn. Mijn overwerk beperkte zich, zoals vaker, niet tot technische dingen. Julia is een jonge vrouw van eind twintig en behoort tot de Rising Spätburgunder Stars in de Duitse wijnbouw. Één keer had ik haar kort gezien toen ik in de Ahr was, waar zij haar wijn maakt. Ze was een elegante verschijning, met haar rode haar en blauwe ogen. Ik bedacht me hoe ze de druiven plukte voor mijn fles, en ze daar vervolgens met al haar liefde en talent dit mooie eindresultaat van maakte. Graag zou ik haar eens wat langer ontmoeten, en ik begon na te denken over een bezoek aan de Ahr. Kortom, ik was volop aan het overwerken geslagen.

En het was nog maar het begin van het overwerk. Ik besloot een bodempje van Julia’s wijn over te laten, zodat ik haar wijn kon vergelijken met de wijn van Moric. Steeds meer van onze klanten zijn gecharmeerd van lichte rode wijnen. Moric’s wijn is ook licht en subtiel, maar gemaakt van een andere druif (blaufränkisch) en afkomstig uit een ander gebied (Burgenland in Oostenrijk). Later die avond trok ik dus de blaufränkisch van Moric open, om die naast Julia’s spätburgunder te kunnen proeven. Moric bleek wat rijper rood fruit te bevatten en iets meer tannine. Iets zwaarder dus, en in het begin nog gesloten; die moet dus een paar uurtjes voor gebruik geopend of gedecanteerd worden. Nuttige informatie voor onze klanten. Ik zocht Weingut Moric op in mijn wijnatlas, en probeerde te visualiseren hoe zijn wijngaarden liggen ten opzichte van het grote meer: de Neusiedler See. Zag ik Julia daar zwemmen?

Vanuit de krant kijk ik even op naar de aangesproken fles Moric op mijn dranktafeltje. Bij het laatste restje Moric zal ik de Prieler open maken, bedenk ik me: zelfde druif en gebied, andere wijnmaker en prijs. Interessant om even naast elkaar te zetten. Niet vergeten om dadelijk op het werk even in de wijnatlas te kijken waar Weingut Prieler ligt ten opzichte van Moric.

In het krantenartikel dat ik lees gaat het over de lage waterstand van de Rhein in Duitsland en de problemen die dat veroorzaakt voor de scheepvaart. In mijn hoofd gaat het richting de zijrivier de Ahr. Wat zou Julia aan het doen zijn op het moment?

Gisteravond heb ik veel overgewerkt en nu ben ik eigenlijk alweer aan het voorwerken. Heerlijk, sorry, verschrikkelijk vind ik dat. Op de zaak zo dadelijk toch maar eens bij Piet aankaarten hoe we omgaan met al die overuren die ik maak.

Ruben