Op het moment volg ik een cursus gedistilleerd. De cursus is opgezet aan de hand van bedrijfsbezoeken. We krijgen dus les van verschillende bekende distillateurs, bezoeken hun distilleerderijen, en proeven... Op het moment volg ik een cursus gedistilleerd. De cursus is opgezet aan de hand van bedrijfsbezoeken. We krijgen dus les van verschillende bekende distillateurs, bezoeken hun distilleerderijen, en proeven... Skip to main content
Rubens Blog

Op bezoek bij Zuidam Distillers

By 1 november 2015mei 31st, 2021No Comments

Op het moment volg ik een cursus gedistilleerd. De cursus is opgezet aan de hand van bedrijfsbezoeken. We krijgen dus les van verschillende bekende distillateurs, bezoeken hun distilleerderijen, en proeven hun producten. Erg interessant, erg leuk, erg lekker! Als onderdeel van de cursus ben ik twee keer op bezoek geweest bij Zuidam Distillers. Bij Wijnhuis Rosmalen werken wij graag en veel met de producten van de familie Van Zuidam, dus ik was erg blij dat ik de mogelijkheid had om er eens binnen te kijken.

Zuidam Distillers is een Brabants familiebedrijf uit Baarle-Nassau. Fred van Zuidam zette het bedrijf op in de jaren 70, en was vooral een begenadigd likeurmaker. Sinds een poosje hebben zijn zoons Patrick en Gilbert de zaak overgenomen. Patrick is de distillateur. Gilbert is verantwoordelijk voor de verkoop en komt als zodanig geregeld over de vloer bij Wijnhuis Rosmalen (en dan is het feest, want hij laat ons en u altijd de meest exclusieve dranken proeven!). De twee broers timmeren hard aan de weg. Naast likeuren worden tegenwoordig vrijwel alle soorten sterke dranken gemaakt: jenevers, korenwijnen, gins, rums en whisky’s. Al deze producten hebben wij in ons assortiment.

Bij al hun producten blijven Patrick en Gilbert trouw aan de insteek van vader Fred: op een zo ambachtelijke en natuurlijke manier een drank maken. Dit betekent dat zij hun jenevers en whisky’s distilleren uit zelf gebrouwen bier, iets wat in Nederland nergens meer gebeurt. Daarnaast maken zij hun likeuren van verse ingrediënten en wordt er dus niet gewerkt met kleur-, geur- en smaakstoffen. Dit alles levert intense, rijke, en zachte smaken op, en veel roem in binnen- en buitenland.

Tijdens mijn bezoeken kregen we van alles lekkers te proeven van Patrick, waaronder de prijswinnende 100 RYE Whisky. Dit is een whisky die volledig van rogge is gemaakt (dat is uniek in de wereld!), en die recentelijk op internationale concoursen de Schotse whisky’s heeft verslagen. Extreem vol, rijk en intens: typisch Zuidam! Ik was op slag verliefd. Het eerste wat ik deed toen ik terug was in de winkel was er ééntje in mijn tas stoppen voor thuis, en er eentje open maken om deze geweldige ervaring met u te kunnen delen. Komt dat dus zien en proeven! Daarnaast hebben we vele likeuren, jenevers en korenwijnen van Zuidam standaard open staan. Op elk gewenst moment kunt u dus een heuse Zuidamproeverij houden bij ons!

Mijn bezoeken aan Baarle-Nassau hebben nogmaals bevestigd waarom wij zo graag werken met de dranken van Zuidam. Zuidam staat voor kwaliteit, puurheid en eigenzinnigheid: als Wijnhuis Rosmalen voelen wij ons daarbij thuis.

Ruben