Zoals ik in de blog van augustus schreef, ging ik de afgelopen maanden alcoholvrij door het leven. Ik kwam erachter dat er genoeg lekkere 0.0 opties zijn, en ik had... Zoals ik in de blog van augustus schreef, ging ik de afgelopen maanden alcoholvrij door het leven. Ik kwam erachter dat er genoeg lekkere 0.0 opties zijn, en ik had... Skip to main content

Zoals ik in de blog van augustus schreef, ging ik de afgelopen maanden alcoholvrij door het leven. Ik kwam erachter dat er genoeg lekkere 0.0 opties zijn, en ik had genoeg tijd om eens goed na te denken over wat ik nu écht heel graag wil drinken als het weer kan. Inmiddels is dat moment aangebroken dus… wat zullen we drinken?

Keuzes keuzes keuzes! Wat komt er toch elke dag weer een hoop lekkers voorbij in het Wijnhuis. Ik ben absoluut nieuwsgierig naar de rosé van Domaine de Ott. We kochten deze wijn voor een klant in. Er bleven twee flessen in een open doos over en deze flessen hebben mij de hele zomer aan liggen kijken. Eén van die twee ligt nu in mijn koelkast te wachten om op een warme najaarsavond opengemaakt te worden.

          Over Domain de Ott

Domaine de Ott heeft drie productielocaties op de allerbeste plekken in de Provence. Bij Chateau de Selle maken ze hun beroemdste wijn: Coeur de Grain, letterlijk het hart van de ‘korrel’ maar ze doelen hiermee op de kwaliteit en kleur van de eerste persing van de druif. Deze wijn wordt gezien als een van de beste ter wereld en is een blend van grenache, cinsault, syrah en cabernet sauvignon.

Toch is de Coeur de Grain van Ott niet de eerste wijn die ik ga proeven. Op aanraden van Ruben nam ik de Anjou blanc van Domaine Haute Perche mee naar huis. Deze wijn komt uit de Loirestreek en ligt sinds juli in het schap. Na alle enthousiaste proefnotities van collega’s (“wauw wat is dit knisperend fris voor een chenin blanc en wat zit het mooi in elkaar!”) ben ik hier erg nieuwsgierig naar.

Daarnaast ken ik Anjou, het gebied tussen Nantes en het Saumurgebied, vooral van de appellation rosé d’Anjou. Een donkergekleurde zoetige rosé. Inmiddels heeft die appellatie moeten wijken voor veel spannendere wijnen die zich niet laten vangen in een appellatie. De Anjou blanc is er één van.

          Over Anjou & de Loire

Anjou kent tal van grondsoorten (zand, kalk, klei, schist en krijt) die zorgen voor een grote variatie en rijkdom aan wijnen. Daarnaast gedijt de chenin blanc goed op het zachtere zeeklimaat in deze streek. Van dit druifje worden droge, zoete en zelfs mousserende wijnen gemaakt. De Anjou blanc in de winkel is droog en heeft frisse fruittonen die de wijn spannend en complex maken.

Anjou blanc it is dus! Dan nog even terug naar mijn alcoholvrije bevindingen, want jullie hadden nog een top 5 van mij tegoed. Met stip op nummer één de La Trappe Epos, een alcoholvrij blond bier. Ik vond het hemels, al moet ik er wel bij zeggen dat als je maanden niet gedronken hebt, alles wat ook maar een beetje op bier lijkt, een welkome afwisseling is van alle spa rood en sinas. Desalniettemin heeft La Trappe Epos een volle smaak, mooie bitters en een fijne kruidigheid.

Mijn top 5 alcoholvrij

  1. La Trappe Epos
  2. Vendome mousserende wijn
  3. Desperados malt
  4. Crodino met vendome (soort Aperol spritz)
  5. Seedlip spice met tonic (0.0 gintonic)

Tot slot het allerleukste van weer wijn kunnen proeven: de gesprekken aan de proeftafel met klanten en collega’s. Ik kijk nu al uit naar de vrijdag- en zaterdagavonden waarop we nieuwe wijnen samen proeven en evalueren.

Lotte

Laat een opmerking achter