Op de eerste zondag van oktober hielden we een grote wijnproeverij in Villa Fleurie. Veel van jullie waren erbij, en veel van jullie hadden er zin in. Dat bleek wel... Op de eerste zondag van oktober hielden we een grote wijnproeverij in Villa Fleurie. Veel van jullie waren erbij, en veel van jullie hadden er zin in. Dat bleek wel... Skip to main content

Op de eerste zondag van oktober hielden we een grote wijnproeverij in Villa Fleurie. Veel van jullie waren erbij, en veel van jullie hadden er zin in. Dat bleek wel uit alle enthousiaste reacties in de winkel én de bijna 300 aanmeldingen. Inmiddels is de grote dag achter de rug en kan ik een boek schrijven over alles wat er gezien, besproken en geproefd is. Wellicht komt dat er ooit, maar voor nu houd ik het bij deze 7 hoogtepunten. Blik mee terug op de overzichtsproeverij!

1. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege… de voorpret

Niets is zo leuk als de voorpret. Die voorpret begon voor mij bij het maken van de proeflijst. Ik vond het een eer om de wijnen te mogen uitzoeken. Met jullie, onze klanten, in mijn achterhoofd, ging ik alle schappen langs. Ik probeerde een zo goed mogelijke afspiegeling te maken van de winkel. Rood en wit, nieuwe en bekende producten, verschillende prijsniveau’s, maximaal 150 wijnen. Bij sommige wijnen doemde er in gedachten meteen een gezicht op. Dit gaat deze klant vast lekker vinden!

Wist je dat trouwens dat de oorspronkelijke lijst uit bijna 200 wijnen bestond? Ruben heeft mij toen met zachte hand teruggefloten en na wat schrappen en aanpassingen van hem en Piet zijn we op 161 uitgekomen.

2. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege.. jullie

Zonder gasten geen feest. Jullie stonden volgens mij net zo te trappelen als ik, want om klokslag één uur stond de zaal vol. Wat was het leuk om tijdens het schenken en praten telkens bekende gezichten te zien. Regelmatig zwaaide ik vanaf de ene kant van de zaal naar een van jullie aan de andere kant van de zaal. Jullie stelden ons vragen waarmee we helemaal los konden. “Heb je nog iets houtgelagerds?” “Jazeker, je kunt de chardonnay van Steffen, die van Casa Ermelinda of Rosenhof proberen. En als je dat lekker vindt, is er ook nog….”

3. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege.. wijn als gemene deler

Open deur misschien, maar wat heb ik genoten van alle gesprekken over wijn. Sommige bezoekers gingen gericht op pad (heb je een pinot noir uit het hogere segment?) Anderen lieten zich verrassen. Wat me opviel was het enthousiasme voor de Nederlandse pinot noir uit Thorn. Meerdere malen heb ik de kreet ‘het lijkt wel rosé!’ voorbij horen komen. Ook viel de Sancerre-waardige sauvignon blanc van Pascal Jolivet bij velen van jullie in de smaak. De pilot met deze nieuwe wijn is wat dat betreft geslaagd: we nemen deze wijn op in het assortiment!

4. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege.. de collega’s

Oh lieve collega’s! Ik vind jullie altijd al zo leuk, en op een feestdag nog net een beetje meer. Ruben, jouw blik probeerde ik op de proeverij een aantal keer te vangen, maar je was veel te druk met schenken en vertellen over de fantastische Flor de la mar-serie. Af en toe keek ik naar links, waar Ralf in de weer was met de Duitse wijnen. Hoe tof is het dat hij – als nieuwste aanwinst van het team – meteen mee komt helpen bij de proeverij.

Piet probeerde ik soms te spotten bij de ingang, waar hij alle nieuwe gasten met veel enthousiasme ontving. En Thijs vloog als vliegende kiep letterlijk tussen de tafels door en sprong op de juiste momenten bij waar dat nodig was. Ook Daantje, Fay, Pim en Marit stonden er alsof ze nooit iets anders gedaan hadden. Dagen als deze geven de teamspirit een ultieme boost – al is dat eigenlijk bij ons niet eens nodig.

5. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege.. de mysterieuze karaf

Hét spelelement van de dag was de karaf met wijn. Degene die de wijn goed raadde, won een fles van die wijn. Het heeft iedereen behoorlijk beziggehouden: aan het eind van de proeverij kwamen er nog een aantal bezoekers voorbij die in een moordend tempo alle rode wijnen aan het proeven waren. Inmiddels is de mystery-wine bekend. Het was de Picaro del Aquila uit Ribera del Duero. Op onze socials laten we weten wie de winnaar was en wie dus een fles mag ophalen in de winkel.

6. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege.. de aanwezige importeurs

Wat is nu leuker dan het verhaal over een wijn uit eerste hand te horen? Ik hoorde Jeroen van Kaam, die de wijnen van Corte San Benedetto importeert, vertellen over klimatologische invloeden en het effect ervan op wijn. En Peer van Iersel, importeur van onder meer Laurent Perrier, Simonsig en Einaudi, schonk iedereen bij binnenkomst met veel allure een glas champagne in. Een supermooie toevoeging aan de proeverij vond ik Monique Breuer van Serendipity met haar vijf pinot noirs. Haar doel is om er zes te maken, in zes verschillende gebieden. We hebben genoten van haar verhaal en gaan twee van haar wijnen opnemen in de winkel.

7. De overzichtsproeverij was geweldig vanwege.. het napraten in de winkel

Terwijl ik dit typ, heb ik in de winkel met sommige klanten de proeverij alweer geëvalueerd. Niks zo leuk als samen terugblikken! Kom vooral nog eens napraten als je dat nog niet had gedaan, of blik samen met mij vooruit naar de volgende editie. Ik kan niet wachten!

2 reacties

Laat een opmerking achter