Merkt u het ook, dat we in Nederland steeds vaker bubbels drinken? Wij merken dat in de winkel in ieder geval erg goed. De verkopen van champagne, cava en prosecco zijn dit jaar sterk gestegen. En dat is bijzonder, want generaties lang werden we in Nederland niet bepaald opgevoed met mousserende wijn. Velen van ons zijn grootgebracht met de gedachte dat bubbels bedoeld waren voor zon- en feestdagen, lees ‘feestdagen’, lees ‘één feestdag’: oudjaarsavond. Nederland heeft de laatste decennia een wijncultuur gekregen, en het is heel prettig om te zien dat we nu eindelijk ook de laatste tak van de wijnfamilie, die van mousserende wijnen, omarmen. Hoe kan het dat dit zo lang geduurd heeft, maar het nu toch zover is?
Een eerste belangrijke reden is dat we mousserende wijn lange tijd als iets exclusiefs zagen, wat weer te maken had met ons gebrek aan kennis. De enige mousserende wijn die we kenden was champagne. En tja, champagne is inderdaad (en vooral: helaas!) tamelijk exclusief. Mousserende wijn stond gelijk aan duur en bijzonder, eigenschappen waar wij in het calvinistische Nederland niet zo goed mee overweg konden. Inmiddels weten we meer van mousserende wijn en weten we beter. We weten dat er alternatieven zijn, zowel binnen Frankrijk (cremants uit verschillende regio´s) als daarbuiten (bijvoorbeeld Italiaanse prosecco of Spaanse cava), die niet perse exclusief hoeven te zijn. Cava kun je al drinken voor 5 of 6 euro, zoals elders in deze nieuwsbrief is te lezen, en datzelfde geldt voor prosecco.
Een tweede reden waarom Nederland lange tijd geen bubbelland was, was dat mousserende wijn relatief duur was in vergelijking met stille wijn. De calvinistische gedachte dat bubbels een luxe product waren, zat niet alleen in de hoofden van burgers, maar ook in die van politici. De overheid vond dus dat er wel wat meer accijns gevraagd kon worden op mousserende wijn. Prijsgevoelig als wij Nederlanders zijn, lieten velen daardoor de bubbel links liggen. Na een jarenlange lobby van de wijnhandel is per 1 januari 2017 die luxe taks op bubbels afgeschaft en is het accijnsniveau gelijk aan dat van stille wijn. Daardoor is het tegenwoordig eindelijk mogelijk om voor 6 euro een fatsoenlijke basisbubbel te drinken en kun je voor een tientje echt al wat meer bijzondere flessen krijgen. En dat is ook wat Nederlandse consumenten steeds meer doen.
In de landen ten zuiden van ons hebben bubbels altijd al op hetzelfde niveau gestaan als stille wijnen en horen ze bij het dagelijks leven. Hoewel wij in Nederland de laatste tijd goed op weg zijn met de bubbels, zijn wij zover nog niet. Daarom daag ik u uit. Bijna alle Belgen hebben standaard een flesje champagne of cava in de koelkast. Ik ben al over de brug: bij mij staat sinds kort altijd een flesje Villa Conchi koud. Doet u ook mee?
Ruben