Deze druif is de koning van de Elzas en floreert daarnaast in Duitsland. Je komt hem vooral tegen in streken als de Mosel, Pfalz, Rheinessen en Rheingau. Hij is beroemd en... Deze druif is de koning van de Elzas en floreert daarnaast in Duitsland. Je komt hem vooral tegen in streken als de Mosel, Pfalz, Rheinessen en Rheingau. Hij is beroemd en... Skip to main content

Deze druif is de koning van de Elzas en floreert daarnaast in Duitsland. Je komt hem vooral tegen in streken als de Mosel, Pfalz, Rheinessen en Rheingau. Hij is beroemd en berucht om zijn zoetzure aroma’s én om zijn olie-achtige geur en smaak: goût de pétrole.

We hebben het over de riesling.

Ruben en Lotte vonden een riesling uit Durbanville Wine Valley in Zuid-Afrika, een gebied waar niet zoveel riesling aangeplant staat. Alleen dat is al bijzonder, en daarnaast hebben we nog nooit een Zuid-Afrikaanse riesling in de winkel gehad. Een primeur voor ons dus.

Nu is de riesling een druif die zich aanpast aan het klimaat waar hij verbouwd wordt. Warme klimaten zoals in de Elzas zorgen voor een flink aanwezige en o-zo kenmerkende goût de pétrole, ook wel ‘oliesmaak’ genoemd. Koelere klimaten zorgen ervoor dat de frisse tonen de overhand krijgen in de riesling wijn.

Welke smaken overheersen in onze Zuid-Afrikaanse riesling? Kom het zelf proeven in de winkel.

Wijn: Nitida Riesling
Druif: 100 procent riesling
Producent: Nitida Wine
Herkomst: Durbanville Wine Valley, West Kaap, Zuid-Afrika
Prijs: 14,99,-

Goût de pétrole, hoe zat het ook alweer?
Deze olie-achtige geur en smaak (you love it or you hate it) komt door de stof TDN. Deze stof komt in alle druiven voor, maar in riesling vijf keer vaker dan in andere druiven. De stof dient eigenlijk als bescherming tegen verbranding, zon en hitte, en komt dus vrij als de riesling in hete klimaten aangeplant staat.

TDN is dus eigenlijk de zonnebrandcrème van de riesling druiven. Zijn er voor jouw riesling rijpe druiven gebruikt, die veel zonlicht hebben gehad? Dan zul je dus veel petrol proeven. Ook bij riesling wijnen van hoge kwaliteit komt deze smaak duidelijk naar voren.

Laat een opmerking achter