Morgen begint ie weer, de Tour de France. Zowel de fiets als de wijn lenen zich voor romantische verhalen en verbeelding. Andere jaren heb ik het parcours beschreven aan de... Morgen begint ie weer, de Tour de France. Zowel de fiets als de wijn lenen zich voor romantische verhalen en verbeelding. Andere jaren heb ik het parcours beschreven aan de... Skip to main content
Rubens Blog

Le Tour du Vin

By 1 juli 2018mei 31st, 2021No Comments

Morgen begint ie weer, de Tour de France. Zowel de fiets als de wijn lenen zich voor romantische verhalen en verbeelding. Andere jaren heb ik het parcours beschreven aan de hand van de regionale dranken die de renners tegenkwamen op hun helse drie weken door Frankrijk. Maar die renners zelf, de hoofdrolspelers in het romantische drama, die kunnen we ook heel goed typeren aan de hand van dranken.

Neem nou de sprinters, dat zijn toch op ontploffen staande champagne flessen?! De hele rit maar vechten tegen die druk in de benen, om in de laatste paar honderd meter, plof, de kurk te laten knallen en alles eruit te gooien.

Tijdrijders daarentegen zijn een soort fruitbommen uit de Roussillon. Volle wijnen, gemaakt van druiven als Mourvedre en Carignan, die van de eerste tot de laatste minuut even vol en intens moeten zijn.

Klimmers zijn weer andere types, ze zijn als een goede Sancerre. Licht moeten ze zijn en speels, maar wel met een lange afdronk, want je kunt het niet hebben als je op de helft van een buitencategorie klim al uitgeblust bent.

Rittenkapers zijn een apart soort renners. Ze zijn niet te vergelijken met een bepaald type wijn. Het zijn eerder wijnen die hopen op precies het juiste moment te worden geopend. Stel je bent een doorsnee Bourgogne uit 2003 die dit jaar een etappe uitkiest om zich te ontkurken. Er is een kans dat je op je top bent. Maar voor hetzelfde geld blijk je toch te muf, en kun je je niet onderscheiden van de andere rittenkapers. Reuze spannend!

Tot slot de crème de la crème: de klassementsrenners. Deze Dumoulins van het peloton zijn als grote Bordeauxs. Ze hebben alles in zich (mooi fruit, soepele tannines, fijne zuren, diepgang) en weten al die aspecten in balans te houden. Alleen dan scoor je na drie weken hoog in het algemeen klassement.

Hebben we nu alle type renners zo’n beetje gehad? Oh nee, de gedrogeerde renner nog, niet onbelangrijk natuurlijk. Dat zijn renners die niet voldoende hebben aan de verbeelding van wijn, maar zich tijdens de wedstrijd daadwerkelijk willen laven aan het spul. Ook dat type renner zal dit jaar weer meefietsen.

De Tour de France wordt vast en zeker weer een ware Battle of the Bottles. Maar laten we vooral genieten van de schoonheid van de Champagnes, Bordeauxs en Sancerres die ons worden voorgeschoteld. Vive le Tour! Vive (le vin de) la France!

Ruben