Nou Ruben, je had gelijk. De gedistilleerd opleiding opent een nieuwe wereld voor mij. Ik heb inmiddels vier lesdagen bij verschillende bedrijven achter de rug. Ik ben ondergedompeld in de... Nou Ruben, je had gelijk. De gedistilleerd opleiding opent een nieuwe wereld voor mij. Ik heb inmiddels vier lesdagen bij verschillende bedrijven achter de rug. Ik ben ondergedompeld in de... Skip to main content

Nou Ruben, je had gelijk. De gedistilleerd opleiding opent een nieuwe wereld voor mij. Ik heb inmiddels vier lesdagen bij verschillende bedrijven achter de rug. Ik ben ondergedompeld in de theorie over producten als Whisky, Jenever en verschillende eaux de vie. En ik proefde al zeker 30 verschillende distillaten.

Een grappig gegeven is dat de distillaten die tot nu toe mijn voorkeur hebben, druiven als basis hebben. Toeval, of schuilt er toch vooral een wijnfreak in mij? Feit is dat ik de Nordès gin, die gemaakt is van druivendistillaat, de lekkerste gin vind die ik ooit heb geproefd. Pineau de Charentes (driekwart druivenmost, aangevuld met cognac) is zonder twijfel de volgende dessertwijn die ik in een restaurant zou bestellen. En cognac en armagnac hebben na de les over Franse distillaten, mijn hart veroverd.

Dat laatste komt door de West-Franse druif ‘folle blanche’ (letterlijk vertaald: ‘gekke witte’). Van deze witte druif wordt cognac en armagnac gemaakt. De naam ‘folle’ is een verwijzing naar de snelle groei van de druif, en de hoge opbrengsten die de wijnstokken waar hij aan hangt, genereren.

Toch is folle blanche ook een lastig druifje. Vanwege de vroege bloei is ie’ gevoelig voor nachtvorst. Ook is hij een makkelijke prooi voor allerlei ziektes als meeldauw en schimmels. Als klap op de vuurpijl is het ook nog een druif met een zeer hoge zuurgraad en daardoor niet geschikt om wijn van te maken, zelfs niet in een blend.

Desondanks weten ze in Zuidwest (Sud-Ouest) Frankrijk wel raad met die gekke witte. Hier maken ze basiswijn van folle blanche, om dit vervolgens te distilleren naar cognac of armagnac. Het was de cognactheek in Apeldoorn waar ik voor het eerst kennismaakte met een distillaat van deze druif.

Een van de lesdagen van de gedistilleerd cursus die ik volg, was in deze bijzondere cognacwinkel. Hier proefde ik een twaalf jaar oude Armagnac van Domaine Tariquet, afkomstig uit Bas-Armagnac. Dit is het gebied waar de hoogste kwaliteit Armagnac vandaan komt. Toen ik de Armagnac proefde was ik verrast, geïntrigeerd en overdonderd.

Verrast doordat de folle blanche compleet nieuw voor mij was. Geïntrigeerd door het verhaal van cognackenner Harold, die met zoveel liefde voor zijn vak vertelde hoe hij moeiteloos 1200 kilometer rijdt om de allerbeste Armagnacs eigenhandig op te halen bij de Zuid-Franse wijnboeren. En ik was simpelweg overdonderd door de smaak van dit rijke en friszachte distillaat.

Het meest ben ik onder de indruk van het feit dat één druivenras zo’n product kan voortbrengen. Het is voor mij bevestigd: druiven vormen de basis van de allermooiste dranken die er bestaan. Toch kijk ik ondanks dit druivenrelaas, enorm uit naar de volgende les. Dit keer bij Van Wees in Amersfoort, waar ik alles over whisky ga leren. Wellicht dat de de druiven eaux de vie concurrentie gaan krijgen van de graandistillaten die ik daar te zien krijg.

Dus Ruben, in je vorige blog gaf je aan dat je best wat schapruimte in wil leveren voor mijn nieuwe gedistilleerd-hobby. Ik kan je vertellen dat als de trend zich doorzet en ik me nóg meer ga interesseren voor distillaten, we wel een hele muur nodig gaan hebben voor alle producten die een plek in de winkel verdienen.

Lotte

Laat een opmerking achter