Wijn (en andere alcoholische versnaperingen) drinken is reizen in je hoofd, net zoals de Tour de France kijken dat is. In de nieuwsbrief van juni vorig jaar blikte ik, met... Wijn (en andere alcoholische versnaperingen) drinken is reizen in je hoofd, net zoals de Tour de France kijken dat is. In de nieuwsbrief van juni vorig jaar blikte ik, met... Skip to main content
Rubens Blog

Le Tour du Vin

By 1 juni 2016mei 31st, 2021No Comments

Wijn (en andere alcoholische versnaperingen) drinken is reizen in je hoofd, net zoals de Tour de France kijken dat is. In de nieuwsbrief van juni vorig jaar blikte ik, met een wijnbril op, vooruit op de Ronde van Frankrijk. Laten we daar een traditie van maken. Hier volgt dus een vooruitblik op Le Tour du Vin 2016. Wat heeft de ronde dit jaar in petto voor liefhebbers van dranken?

Op papier is 2016, net als 2015 overigens, een matig Tour du Vin jaar. Ook nu laat het peloton de drie meest gerenommeerde wijngebieden (Bordeaux, Bourgogne en Champagne) links liggen. Het spektakel begint in Normandië (etappe 1 t/m 3): appelland, en dus calvadosland! Deze streek zat vorig jaar ook uitgebreid in de route. Mocht u toen alleen een cider of jonge calvados hebben genuttigd, dan raad ik nu een hout gelagerde calvados aan. U zult merken dat die kan tippen aan een goede cognac. Een ideaal glas om, nippend in een luie stoel, plannen te maken voor de drie weken die volgen.

Het peloton reist vervolgens naar het zuiden voor de eerste krachtmeting in de Pyreneeën. Vergeet niet onderweg uw motor te koelen met een sauvignon blanc uit de Loire (etappe 3 en 4) of een colombard uit de Gascogne (etappe 7). U zult het nodig hebben als het hooggebergte opdoemt.

Na de beproevingen in de Pyreneeën volgt een overgangsetappe van Carcassonne naar Montpellier (etappe 11). Maar we kunnen dit beter de Paul Mas etappe noemen! Deze rit in de Languedoc doorkruist namelijk precies het gebied waar deze topproducent zijn wijngaarden heeft. Kijk dus goed om je heen tijdens de rustige etappe, met een mooi glas Paul Mas in de hand. Hier komt het vocht vandaan dat u allen zo graag drinkt! En misschien, als u goed kijkt, ziet u de beste man zelf ook langs de route staan als het peloton Pezenas doorkruist, het stadje waar zijn winery zich bevindt.

Daarna is het op naar de Alpen. Het Rhône-dal wordt, zoals bijna elk jaar, gebruikt als aanrijroute. U kunt daar natuurlijk een Rhône klassieker op drinken, zoals een Gigondas of Chateauneuf de Pape, niks mis mee. Maar misschien is dit ook het moment en de plek om u te wagen aan de drank die bezig is aan een opmars: vermout. Deze versterkte en met kruiden gearomatiseerde wijn kent zijn oorsprong aan de Franse en Italiaanse kant van de Alpen. Etappe 14 finisht nabij Lyon, waar de bekendste Franse vermout wordt gemaakt: Noilly-Prat. Pak een lekkere pure vermout of mix hem in een cocktail. Dat zal een verfrissende ervaring geven, waarschijnlijk hoog nodig in deze fase van de strijd, en met de zware Alpen nog voor de boeg. Of pak een glas Dolin, een minder bekende vermout uit het naburige Chambery, maar minstens zo lekker! Beide vermouts zijn natuurlijk verkrijgbaar bij Wijnhuis Rosmalen.

Met deze kruidig frisse vermout achter de kiezen, moeten de Alpenritten een koud kunstje zijn. En daarna zijn we (na een vliegreisje) meteen in Parijs. Champagne!

U ziet het, op papier is het misschien een matig Tour du Vin jaar, maar in de praktijk is er weer veel lekkers, nieuws en spannends te beleven in Frankrijk. Vive le Tour! Vive (le vin de) la France!

Ruben