Wijn drinken is reizen in je hoofd. Als ik een glas Barolo drink (dat gebeurt te weinig!) brengt me dat in gedachten naar Piëmonte: naar haar overheerlijke spijzen, de sfeer... Wijn drinken is reizen in je hoofd. Als ik een glas Barolo drink (dat gebeurt te weinig!) brengt me dat in gedachten naar Piëmonte: naar haar overheerlijke spijzen, de sfeer... Skip to main content
Rubens Blog

Le Tour du Vin

By 1 juni 2015mei 31st, 2021No Comments

Wijn drinken is reizen in je hoofd. Als ik een glas Barolo drink (dat gebeurt te weinig!) brengt me dat in gedachten naar Piëmonte: naar haar overheerlijke spijzen, de sfeer in de eeuwenoude dorpjes enzovoort. Met een glas wijn in de hand hoef je niet op vakantie.

Nog zo’n activiteit waarmee je kunt reizen zonder jezelf te hoeven verplaatsen, is het kijken naar wielrennen. De renners nemen je mee op reis door onbekende landschappen. Het enige wat je hoeft te doen is voor de tv zitten en blijven zitten. Zaterdag 4 juli begint hij weer: de Tour de France. Het grootste wielerspektakel ter wereld, door het grootste wijnland ter wereld: dat wordt gegarandeerd een geweldige reis langs majestueuze landschappen en dranken. Reist u met me mee? On y va!

Dit jaar lijkt op het eerste gezicht geen spectaculaire Tour du Vin te worden. De drie meest gerenommeerde wijngebieden van Frankrijk én de wereld (Champagne, Bourgogne en Bordeaux) laat het peloton namelijk links liggen. Maar er blijft nog genoeg te genieten over. Op de weg van startplaats Utrecht naar Frankrijk kunnen we in België al een mooi speciaal bier meepakken. Daarna reizen we langs de Atlantische kust zuidwaarts. Tijdens de zevende etappe komen de renners door de Calvados streek. De kans om dat vergeten drankje eens tot je te nemen, met een lekker stukje Camembert uit de regio. Op de dag van de ploegentijdrit (etappe 9) schampen we de Loire. Daarbij kun je een lekkere koele Sauvignon Blanc drinken, voordat de renners naar het zuiden vliegen om een verhitte strijd uit te vechten in de Pyreneeën.

Tijdens de eerste Pyreneeënrit (etappe 10) wordt een stukje Gascogne aangedaan. Je kunt de hete strijd aanschouwen met een frisse witte wijn van de Colombard druif, of ’s avonds stiekem een straf glas Armagnac drinken als doping.

We zijn dan op de helft: Parijs is nog ver. We reizen via het Centraal Massief richting Alpen. Onderweg verblijven we twee dagen in het Noordelijke Rhônedal (etappe 15 en 16). Met een mooi glas Viognier uit Condrieu in de hand kun je genieten van het mooie landschap. Of je dineert met een biefstuk met pepersaus en begeleidt dat met een kruidige Syrah uit Cornas. Voordat de renners de strijd beslissen in de Alpen, schampen we nog de Provence (etappe 17). Niks lekkerder dan op een zwoele avond Provençaals wegdromen en afkoelen met een glas zalmroze rosé!

Na drie dagen in de Alpen zijn we op de eindbestemming: Parijs! Champagne (toch nog!), omdat we het heelhuids gehaald hebben! En ’s avonds misschien toch ook nog een mooie Bourgogne of Bordeaux opentrekken, om terug te kijken op de enerverende drieweekse reis die achter ons ligt.

Als de Tour zo veelzijdig kan zijn, zelfs in een (op papier) matig Tour du Vin jaar, roep ik graag met de chauvinistische Fransen mee: Vive le Tour! Vive (le vin de) la France!

Ik wens u een fijne vakantie, waar u lichamelijk of geestelijk ook gaat.

Ruben