Lotte, ik heb weer zo’n vaderlijk momentje. Afgelopen maandag ben je begonnen met de cursus gedistilleerd. Het is de volgende stap in jouw Wijnhuis Rosmalen leven. In eerste instantie zijn wij allemaal wijnfreaks bij het wijnhuis. Maar de wereld van de gedistilleerde dranken is ook heel mooi en reuze interessant. Je gaat uitgebreid leren over wereldberoemde dranken als whisky, rum, cognac en gin. Heerlijk om je daarin
onder te dompelen, heb ik zelf ervaren toen ik de cursus volgde. Nu jij de cursus gaat doen, voel ik de vaderlijke behoefte je een gedachte en wat raad mee te geven.
De gedachte gaat over eau de vie. Dat is ook zo’n klassiek distillaat waarover je gaat leren. Eau de vie is een drank die ontstaat als je een vergist vruchtensap (van bijvoorbeeld peren of frambozen) distilleert. Maar het gaat mij meer om de overdrachtelijke betekenis van het woord. Eau de vie is frans voor levenswater. Prachtig
toch?! Je francofiele vader zal samen met mij een verrukte kreet slaan bij het lezen nu. Ik weet dat jij ook gevoelig bent voor dit soort symboliek en beeldspraak.
Als je levenswater overdrachtelijk beschouwt, is het het drankje dat de rode draad is in je leven. Dat kan dus ook wijn zijn, of bier. Ik zou hier pagina’s kunnen vullen over de levenswaters van onze vaste klanten. Jij kent hun drankje, ik ken ze, en wij vinden het fantastisch om onderdeel te zijn van die rode draad. Laat ik één klant uitlichten, omdat hij in dit opzicht iconisch is. Deze man, in de negentig inmiddels, en net als je
vader francofiel, noemt zijn favoriet Banyuls steevast zijn levenselixer. Hij gaat dus nog een stapje verder en dicht, weliswaar met een knipoog, geneeskrachtige eigenschappen aan zijn favoriete wijn toe. En inderdaad, hij doet het er heel goed op.
Het eeuwige leven hebben we echter geen van allen. Toch is de kracht van eau de vie ook na de dood van hun gebruikers nog groot. Enkele weken geleden overleed één van onze vaste klanten van het eerste uur. Ik denk veel aan hem via zijn favoriete wijn Oude Kaap chardonnay. Mijn moeder zie ik nog levendig voor me, onder andere via haar favoriete wijn Steffen spätburgunder. Zelfs een klant die een jaar of zeven geleden is
overleden, kan ik me nog goed herinneren door de mooie verhalen die hij vertelde over zijn avondroutine met een glaasje armagnac of calvados. Via hun levenswater blijven de doden leven.
Terug nu naar je cursus, Lotte, en naar de vaderlijke raad. Snuif het op, de informatie over al die verschillende distillaten, en proef ze allemaal. Geheid dat er, naast wijn, nieuwe eaux de vie voor je ontstaan, die je veel zullen geven in jouw wijnhuis leven. Toen ik de cursus deed ontstond mijn liefde voor armagnac, calvados en grappa. Dat is ook één van de redenen waarom ik de zojuist aangehaalde man zeven jaar na dato nog
goed kan herinneren, want ik deed de cursus toen hij overleed. Een tweede vaderlijke raad: schroom niet Piet te vragen om meer schapruimte voor je nieuwe eaux de vie. Ik weet dat ie daartoe bereid is, dat heeft hij bij mij ook gedaan. Op mijn beurt ben ik dan bereid om wat schapruimte af te staan aan jouw nieuwe hobby. Want drie planken voor mijn niche hobby’s armagnac, calvados en grappa staat niet echt in verhouding tot de verkoop van deze dranken, laat ik daar na zeven jaar maar eerlijk over zijn.
Ruben
1 reactie