Skip to main content
Rubens Blog

Goede buur

By 5 mei 2019mei 31st, 2021No Comments

Achter onze winkel hebben we een gemeenschappelijke plaats met onze buren Sonia Bloemdecoratie. Het is een dynamische plek waar we elkaar de hele dag tegenkomen. Er wordt hard gewerkt aan het wegwerken van binnengekomen dranken en bloemen en het klaarmaken van onze eigen leveringen. Al sjouwende wordt er natuurlijk van alles met elkaar uitgewisseld. Lekker ouwehoeren over het weer of voetbal (leuk detail: buurman Jetse is voor Feyenoord en onze Piet voor PSV; dan heeft u een idee hoe die gesprekken gaan), maar vaak ook wel serieuzere praat, over de zaken bijvoorbeeld.

Zeven jaar geleden waren wij de nieuweling in de buurt. Als startend bedrijf hadden wij veel profijt van onze ervaren en gerenommeerde buur. We konden vragen hoe zij dingen aanpakten, we kregen gratis tips. Al snel begonnen de buren klanten naar ons door te sturen; goud waard natuurlijk, maar vooral een teken voor ons dat ze vertrouwen hadden in ons bedrijf en onze aanpak.

Inmiddels is onze buurrelatie gelijkwaardiger geworden. Vragen is uitwisselen geworden, en samenwerken. Zo komt het geregeld voor dat we de bezorging van bloemen en dranken combineren, bijvoorbeeld bij (horeca) bedrijven die wij allebei als klant hebben. Op vrijdagavond stalt Sonia soms een bloemstuk bij ons, zodat hun klant die na zes uur (als Sonia dicht is) nog kan ophalen tijdens onze koopavond. En wat wij bij het Wijnhuis erg fijn vinden is dat we tegenwoordig ook af en toe klanten doorsturen naar Sonia en op die manier iets terug kunnen doen voor onze goede buren.

We zijn een sterk duo, wat treffend zichtbaar wordt aan de voorkant van onze winkels. Als een stel de auto uitstapt en op onze winkels afloopt, pakt de man vaak de linker deur naar het Wijnhuis en de vrouw de rechter deur naar Sonia en wordt er vervolgens heen en weer gelopen om te kijken hoe de vlag erbij hangt bij de wederhelft. Met onze winkeldeur gebeuren wat dat betreft hilarische dingen. Bijvoorbeeld een klant die onze deur opent en constateert dat hij zich vergist: gisteren was hij al bij ons, nu was hij op weg naar Sonia. Of wijzelf die ons vergissen, bijvoorbeeld in de volgende veelvoorkomende situatie: ik heb een doosje wijn in de auto van een klant gezet, loop terug naar de winkel, een andere klant loopt met me mee, ik houd de deur voor hem of haar open, maar de klant blijkt dit keer op weg naar Sonia.

Het mooiste van ons huidige nabuurschap vind ik die momenten dat je elkaar in volle arbeid tegenkomt (voor of achter de winkel) en allebei beseft en ervaart: wat gaat het als een tierelier bij ons beiden! Dat je dat niet eens meer naar elkaar hoeft uit te spreken. De fase van uitwisselen overstijgen. En dus even tijd om te ouwehoeren over andere belangrijke zaken, zoals de halve finale van Ajax in de Champions League.

Ruben

Laat een opmerking achter