Niks leukers dan vakantie en werk te combineren. Tenminste, als werk leuk is. Mijn werk is best wel heel leuk. Daarom toog ik eind april naar de Champagnestreek, ter lering en vermaak.
Belachelijk eigenlijk, het is slechts vier en een half uur rijden vanaf Rosmalen, maar ik was nog nooit in Champagne geweest. Het is één van die streken die je links (of beter gezegd: rechts) laat liggen op weg naar het zuiden. Dat is onterecht, want het is een afwisselende streek met leuke steden als Épernay en Reims. Mocht u er twee of drie dagen tussenuit willen: de Champagne leent zich er erg goed voor.
Tot zover Reisbureau Ruben, nu naar de wijn: champagne! Doel was om in de twee à drie dagen dat ik er was zoveel mogelijk te zien en proeven van deze koning van de mousserende wijnen. Het mooiste onderdeel van mijn trip was het bezoek aan Baron-Fuenté: een champagnehuis waar wij bij Wijnhuis Rosmalen heel graag mee werken, vooral vanwege de fantastische prijs-kwaliteit verhouding (voor 24,99 euro heb je hoge kwaliteit champagne!). Het is een sympathiek familiebedrijf dat in 1967 is opgericht door Gabriel Baron en zijn Spaanse vrouw Dolores Fuenté. Inmiddels staan dochter Sophie en zoon Ignace aan het roer. Het was (heel chique, met dank aan de bemiddeling van de importeur!) gelukt om een privérondleiding te krijgen door de wijngaarden en het bedrijf.
We begonnen in de wijngaarden. Ik was blij, want het was stralend weer die dag, zonovergoten. Maar de stemming bij het personeel was totaal anders. Door het heldere weer hadden ze al een paar dagen last van flinke nachtvorst. Er was dikke stress, want -6 graden zo laat in het voorjaar betekent ernstige schade aan de druivenstok. De blaadjes vriezen kapot, waardoor de ontwikkeling van bloesem en daarmee ook de latere vruchtzetting ernstig verstoord wordt. Met man en macht werd er daarom al een paar nachten doorgewerkt in de wijngaarden. Met het plaatsen van dieselkacheltjes probeerden ze de druivenstokken te verwarmen, vooral de vroeg groeiende chardonnay (zie foto). Ze hadden echter veel te weinig kacheltjes (vorig jaar hadden ze er nota bene nog een groot aantal verkocht, want late nachtvorst was al jaren niet meer voorgekomen; je zult net zien). Hierdoor konden ze het merendeel van de druivenstokken niet beschermen tegen de vorst. Een rare gewaarwording: hoewel er nog geen druif aan de plant zit, weten ze bij Baron-Fuenté nu al dat de oogst van 2017 een slechte zal zijn. Het zet je met beide benen op de grond. Ondanks alle techniek die er tegenwoordig in de kelder aanwezig is, blijft de natuur de baas. Het geluk voor champagne is dat het een wijn is die niet van de oogst uit één enkel jaar wordt gemaakt. Dit jaar zal er dus meer dan gebruikelijk gebruik worden gemaakt van reservewijnen uit andere oogstjaren. Daardoor is een mislukte oogst niet meteen desastreus voor de wijnhuizen in Champagne.
De nachtvorst had ook consequenties voor mijn programma bij Baron-Fuenté, want het geplande bezoek aan de productieruimte kon niet doorgaan. Er was daar niemand die ons kon ontvangen. Al het personeel lag te pitten, om die nacht weer met de kacheltjes aan de slag te kunnen in de wijngaard. Een geluk bij een ongeluk was dat er daardoor meer tijd overbleef voor de proeverij (zie foto). Er zaten ware pareltjes tussen. Hopelijk lukt het om een paar soorten die tot nu toe nog niet naar Nederland worden geëxporteerd, hierheen te halen.
Naast het bezoek aan Baron-Fuenté heb ik natuurlijk nog meer mousserende ervaringen opgedaan. Daarover praat ik u graag bij in de winkel. Één te gekke plek wil ik hier nog even noemen: Brasserie de la Banque in Épernay, waar meer dan dertig champagnes per glas kunnen worden besteld. Daar heb ik een tijd rondgehangen, als een kind in een snoepwinkel. Daar was ik nog niet uitgekeken toen ik verzadigd was. Daar sla ik met plezier nog een keer voor rechtsaf op mijn weg naar het zuiden.
Ruben
NB: het champagnehuis Baron-Fuenté is hoogstwaarschijnlijk aanwezig bij onze overzichtsproeverij op zondag 8 oktober 2017! Binnenkort volgt meer informatie over de overzichtsproeverij.