“Sta je niet de hele dag achter de kassa dan, als je in een winkel werkt?” Iemand stelde mij deze vraag met de beste bedoelingen. Ze was oprecht benieuwd wat... “Sta je niet de hele dag achter de kassa dan, als je in een winkel werkt?” Iemand stelde mij deze vraag met de beste bedoelingen. Ze was oprecht benieuwd wat... Skip to main content

“Sta je niet de hele dag achter de kassa dan, als je in een winkel werkt?” Iemand stelde mij deze vraag met de beste bedoelingen. Ze was oprecht benieuwd wat mijn werk in het wijnhuis inhoudt. Toch raakte deze vraag me. Ondanks dat er niets mis is met een baan achter de kassa, doet die vergelijking het wijnhuis, de rol van mij en mijn collega’s en alles wat we hier meemaken, te kort.

Ik legde haar uit wat ik allemaal doe in de winkel. Maar zelfs die praktische uitleg (klanten adviseren, kleine en grote proeverijen geven, assortiment samenstellen, voorraad aanvullen) dekt niet de lading van alles wat er op de winkelvloer gebeurt. De winkel is veel meer dan alleen een plek van transacties, zoals ik al eerder beschreef in een blog. Ik durf zelfs te wedden dat ik in de relatief korte tijd dat ik hier werk, meer (gekkigheden) heb meegemaakt dan de meeste mensen in een loopbaan van 15 jaar. Daarom in dit blog: 5 bijzondere gebeurtenissen in 3 jaar wijnhuis.

1. Videoclip opgenomen in de winkel
Regelmatig krijgen we speciale verzoekjes in de winkel. Zo vroeg een kleuterleidster ons onlangs om kartonnen dozen zodat ze met haar klas kon knutselen. Ook kregen we pas nog bezoek van een studente van de Rooi Pannen die wat miniflaconnetjes wilde vullen met wijn van de proeftafel zodat ze voor haar wijn-examen kon oefenen. Het meest speciale verzoek kwam van zanger Henk Bernard die een deel van een videoclip in de winkel wilde opnemen. Daar werkten we natuurlijk graag aan mee. Bekijk ons moment of fame vanaf 43 seconden.

2. EHBO in het wijnhuis
Ruben en Piet kalmeerden een paar jaar geleden een dame die een paniekaanval kreeg terwijl ze examen deed voor haar scooter-rijbewijs. En een stel met autopech zat ooit een hele ochtend aan de proeftafel te wachten op de ANWB. Ik verleende vorig jaar eerste hulp aan een persoon uit de wijk die met de fiets aangereden was. Dit zijn geen leuke dingen, maar waar veel mensen bij elkaar komen gebeuren soms ongelukken. En op de een of andere manier, wordt er van alle winkels aan de Oude Baan, bijna altijd bij ons aangeklopt voor hulp.

3. Voetbal kijken met Sinterklaas in de etalage

Op een decemberavond, tegen zes uur, kwamen Sint en zijn Pieten met veel kabaal de winkel ingestormd. De pepernoten vlogen ons en de aanwezige klanten om de oren. Hilariteit ten top! Maar wie zaten er achter de schmink en baard? Het waren de mannen van de Ronde Tafel Rosmalen, waar Piet al jaren lid van is. Na hun optreden vertrokken ze niet, maar bleven ze (in de etalage notabene!) zitten om een voetbalwedstrijd te kijken. Op deze donkere avond viel het hele gezelschap behoorlijk op in de verlichte etalage. De gezichten van voorbijkomende wandelaars en honden-uitlaters vergeet ik nooit meer.

4. Modeshow door Piet, de nachtwacht en gymnastiek door Lotte 
Als je Wijnhuis Rosmalen volgt op sociale media als Instagram en LinkedIn, weet je dat we hier actief op zijn. Online proberen we namelijk net zoveel reuring te creëren als op de winkelvloer. Voor al deze foto’s en video’s voeren we de gekste capriolen uit. Zo liep Piet een modeshow voor een video over champagne op TikTok en deed ik pull-ups in de etalage om een biermerk te promoten. Ook bouwden Ruben en ik een Paul Mas-bar midden in de winkel, bootsten we met kerst de nachtwacht na met het team en lag Anne ooit voor een winactie tussen de voorraad in een berg roze kurken.

  1. Lancering van ons eigen bier

Als wijnnerds gaan we tegenwoordig ook los op bier-gebied. Waar andere slijters een enkele keer een eigen bier maken, of helemaal nooit, maken wij er jaarlijks een. En dat is geen half werk. Het Wijnhuis Rosmalen-bier heeft altijd een link met wijn. Zo maakten we vorig jaar een zwaar blond bier dat we infusden met sauvignon blanc. En het jaar ervoor een donker bier waar een drupje Amarone in zat.

We besteden avonden aan het samenstellen van de perfecte cocktail. Dan zitten Piet, Ruben, Anne, ik en onze ‘huisbrouwer’ Paul van d’n Draok aan de proeftafel om het allerlekkerste brouwsel te maken. Hierna bedenken en ontwerpen we een etiket en bouwen we er een verhaal omheen dat we groots verspreiden. En wat zijn we dan trots als ons ‘kindje’ er dan eindelijk is, en we hem verwachtingsvol aan onze bierklanten verkopen, hopend op een goede beoordeling op UnTappd. Ik kan al verklappen dat het bier van 2024 een Spaans randje heeft en nog net iets spectaculairder wordt dan eerder jaren…

Dus om op de vraag aan het begin van dit blog terug te komen: nee, ik sta niet de hele dag achter de kassa. Al heb je vanaf daar best een goed perspectief op de winkel en alles wat daar plaatsvindt.

Lotte

1 reactie

Laat een opmerking achter