Skip to main content

Piet, Ruben en Lotte reisden in maart naar de Champagnestreek. In 48 uur tijd bezochten zij vier champagneproducenten, gingen ze in gesprek met de wijnmakers en doorkruisten ze zowel Reims als Épernay. En natuurlijk werd er volop geproefd. Lees hier hun ervaringen.

Zondag
Zondag 13.00 uur: vertrek vanaf de boerderij van Piet. Koffers achterin en gaan! Na een rit van vier uur verscheen Reims op de borden langs de snelweg. Opgetogen vonden we onze weg naar het hotel. We verbleven in het Best Western hotel onder de rook van de kathedraal van Reims. Na het inchecken vlogen we meteen de stad in voor… champagne natuurlijk! En vooruit, een biertje kon er bij ons alle drie ook wel in.

Brasserie Excelsior was de place to be voor het diner van die avond. Hier hebben we klassiek Frans gegeten. Lotte at er voor de eerste keer wijngaardslakken (“voor herhaling vatbaar!”) en Piet waagde zich bij het dessert aan geflambeerde crêpes. Ook proefden we Ratafia de Champagne: een combinatie van druivensap en marc (dit laatste wordt in Italië grappa genoemd).

Maandag
Het eerste bezoek van onze reis was aan champagneproducent Taittinger: een familiebedrijf waar inmiddels de 7e generatie aan het roer staat. Na het ontbijt liepen we er in een paar minuten naartoe. Het bedrijf is gebouwd aan de rand van het Reimse centrum, op de plek waar voorheen een abdij stond. Deze werd tijdens de Franse revolutie verwoest, maar de 14 (!) kilometer lange kelders zijn altijd intact gebleven. Ideaal om champagne in te laten rijpen.

      

De gids voerde ons door het ondergrondse gangenstelsel (dat dus stamt uit de 4e eeuw!) langs alle gestapelde ‘bouteilles’. Per jaar produceert Taittinger 21 miljoen flessen champagne. Indrukwekkend! Na de tour was het tijd om te proeven. We proefde de brut, rosé en een blanc de blancs uit 2011. Die laatste is de beroemdste cuvée van het huis en heet Comptes de Champagne. Funfact: de Comptes de Champagne 2008 proefden we op oudjaarsdag met het team en er staat nog een exemplaar van op de champagnetafel.

Hierna reden we met gierende banden naar Baron Fuenté in Charly-sur-Marne waar we om 14.00 uur een afspraak hadden. Omdat we wat vertraging opliepen, belde Lotte naar Baron Fuenté om in haar beste Frans te laten weten dat we later waren. Dat haar uitspraak nog wat oefening behoeft, bevestigde de receptioniste die haar na drie pogingen adviseerde om op het Engels over te gaan. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen!

Enfin, Baron Fuenté: wie ons langer kent, weet dat we dol zijn op de grande reserve van dit huis. We noemen het zelfs gekscherend onze ‘huiswijn’. De tour van deze producent was weer compleet anders dan bij Taittinger. We werden rondgeleid door de productiehal, kwamen langs de gyropalettes (vierkante kantelende flessenrekken die ervoor zorgen dat het gistbezinksel van de champagne in de hals zakt) en de bottel-line (zie foto’s). Hierna proefden we Baron Fuentés brut nature, een blanc de blancs en een vintage uit 2013.

      

De avond ervoor waren we alvast enthousiast aan het ‘champagne proeven’ geslagen en dat betaalde zich tijdens het bezoek aan Baron Fuenté uit. Naarmate de middag vorderde, werden de oogjes steeds kleiner en vooral Piet had af en toe moeite om een gaap te onderdrukken. Gelukkig hield reddende engel Ruben het gesprek moeiteloos gaande, al sloeg ook bij hem en Lotte de vermoeidheid toe. We zullen niet ontkennen dat er iemand op de terugweg een dutje achterin de auto heeft gedaan. (Piet was het niet, want die reed).

     

Na de champagnevisite zat er dan ook maar één ding op: opfrissen in het hotel en een bar in. We streken neer in restaurant l’Experience waar Ruben een blanc de blancs uitzocht en we een ‘planche du monde’ bestelde: een plank met handgemaakte loempia’s, kipvleugels en andere vleselijke lekkernijen. Deze spot is echt een aanrader: de bar stond vol met distillaten waar zelfs Piet en Ruben nog nooit van gehoord hadden.

Wijnmaker Gilles Lancelot met van links naar rechts zijn blanc de blancs ‘Instant Present’ brut, blanc de blancs ‘Table Ronde’ extra brut en ‘Accord Majeur’ brut.

Dinsdag
De volgende ochtend vertrokken we naar Cramant, één van de dorpen met een Grand Cru status ten zuiden van Epernay. Hier bezochten we op aanraden van onze leverancier Wijnimport J. Bart champagnebedrijf Lancelot-Pienne, een voor ons nog onbekende wijnmaker. Het is een familiebedrijf dat geleid wordt door Gilles Lancelot, die 70.000 flessen op jaarbasis produceert.

Een aantal van Lancelots hectare ligt in de Grand Cru wijngaarden van de Côte de Blancs. Gilles laat chardonnay de boventoon voeren in zijn champagnes en hierdoor kenmerken de wijnen zich door veel frisheid en mineraliteit. Alle drie waren we aangenaam verrast toen we dit proefden. En dus….krijgen twee van Lancelots champagnes binnenkort een plekje in de winkel!

Ook kan het zijn dat we Piet deze zomer een paar weken uitlenen aan Lancelot: hij heeft Gilles namelijk beloofd om dit jaar te helpen met de pluk. Geen zorgen Piet, Ruben en Lotte bewaken het Rosmalense fort wel!

Op naar visite nummer vier! Na een lunch in een typisch Franse bistro, werden we om 14.00 uur bij Billecart-Salmon in Ay-Champagne verwacht. Hier kregen we ook een rondleiding door productieruimtes en de 2 kilometer lange kelders. Dat Billecart een grootmacht is in het dorpje konden we merken aan het feit dat vanaf de straten achter elke deur wel weer een nieuwe opslagruimte te vinden was.

De oudste champagne van het huis komt uit 1945. Ondanks dat Piet al zijn charmes in de strijd gooide, kregen we die champagne niet het glas. Wel proefden we de brut nature, een brut uit 2007 en een brut rosé uit 2008. Drie champagnes met ieder een eigen karakter, maar allemaal met dezelfde verfijndheid en het zachte mondgevoel dat kenmerkend is voor Billecart-Salmon.

 

Aan al dit moois kwam helaas een eind. Rond 16.00 uur vertrokken we richting Nederland en om 20.30 uur stonden we weer in Berlicum. Omdat we alle drie nog niet toe waren aan afsluiten, aten we nog wat bij eetcafe de Prins en sloten we ook daar – toepasselijk – af met een bubbel. Een fantastische trip en als je het ons vraagt is het zéker voor herhaling vatbaar.

      

2 reacties

Laat een opmerking achter