Skip to main content
Rubens Blog

Looproutes en pleisterplaatsen

By 8 maart 2020mei 31st, 2021No Comments

Deze maand bestaan we 8 jaar. We zijn als team trots op wat we gedaan hebben en waar we nu staan. Persoonlijk vind ik het knap hoe we er telkens in slagen de beperkte ruimte op de Oude Baan 17 beter te benutten, waardoor de winkel voor u en ons elke keer weer een betere plek wordt. Erg belangrijk daarin is volgens mij het uitgebalanceerde systeem van looproutes en pleisterplaatsen dat door de jaren heen is ontstaan en dat inmiddels bijna optimaal is.

Een systeem van looproutes en pleisterplaatsen, dat klinkt erg technisch. Dat is het ook, voor een deel in ieder geval. Acht jaar geleden koos Piet er bewust voor om de hele linkerkant van de winkel in te richten met wijn, zodat deze drank (onze belangrijkste tak van sport) alle ruimte krijgt. Alle andere dranken staan in het rechter gedeelte, met bijvoorbeeld heel bewust de jenever achter de toonbank, zodat de vaak oudere jeneverklant zijn fles niet zelf hoeft te pakken, en lekker aan de toonbank kan blijven hangen of zitten. Bewuste keuzes dus, maar lang niet zo bewust als bijvoorbeeld bij onze concullega’s van Gall & Gall, waar elk detail van de winkelindeling wordt gemonitord en gestuurd vanuit het hoofdkantoor.

Het grootste verschil met onze Aholdvrienden is namelijk dat wij veel meer intuïtieve keuzes (kunnen) maken. Zo heeft Piet me eens verteld dat de keus om de Italiaanse en Spaanse wijnen destijds in de schappen rondom de proeftafel te leggen helemaal geen bewuste keuze was. Achteraf is dat een gouden zet geweest. Italiaanse en Spaanse wijnen zijn erg geliefd bij u, waardoor we veel in die hoek rondhangen en deze wijnen proeven aan de proeftafel. Mede door deze intuïtieve schapindeling is de proeftafel zo’n fijne plek geworden in de winkel.

Intuïtie kun je wel aan Piet overlaten. Laatst stormde hij ineens vanuit het kantoor de winkel in en zei: “we gaan de cadeauhoek met bierpakketten eens zo groot maken!”. Heel logisch op zich. We groeien heel hard met speciaalbier en daar hoort eigenlijk ook meer keus bij qua cadeaus, maar als personeel leek ons dat moeilijk te realiseren in de beperkte ruimte. Piet liet ons echter zien hoe we met een paar kleine veranderingen in het schap veel meer ruimte konden creëren. Zo gezegd zo gedaan, zoals u elders ziet in deze nieuwsbrief. Hierdoor is de route van de toonbank naar de bierhoek één grote bier-cadeau-laan geworden.

Door deze op het eerste gezicht kleine aanpassing bij de biercadeaus zijn de looproutes in de winkel nog duidelijker geworden. We hebben er vier. Links lopen twee wijnroutes. De meest linkse voert je langs de wijnschappen. Al lopend maak je een wijnreis van Zuid-Afrika tot in Spanje. De andere wijnroute voert langs de mousserende wijnen, en is de weg waarlangs je de dozen wijn kunt pakken en die je naar de proeftafel leidt. Rechts daarvan bevindt zich de bierroute die begint bij de specials en limited editions rondom de pilaar en daarna, via de nu optimaal ingerichte biercadeaus, naar de bierhoek loopt. Helemaal rechts vind je alle sterke dranken van de wereld langs de gedistilleerdroute.

Langs die looproutes liggen fijne pleisterplaatsen, waar je rustig met elkaar kunt praten over de producten. De bierhoek was al zo’n plek, een soort hangplek waar bierfreaks, hangend tegen de bierkratten en met hun Untappd lijstje op de telefoon, bierverhalen en -wensen uitwisselen met ons en elkaar. Het schap met de biercadeaus is nu ook zo’n plek geworden, waar je uitgebreid kan kiezen tussen en ideeën kan opdoen voor biercadeaus. Ook de wijnfreaks hebben zo’n pleisterplaats voor hun cadeaus. De achterkant van het schap met biercadeaus is het walhalla van de wijncadeaus. Zittend op de Paul Mas blokken en geheel omringd door wijn kun je je vergapen aan de grote formaat flessen wijn. De twee ultieme pleisterplaatsen zijn en blijven natuurlijk de toonbank (ook wel ‘de bar’ genoemd) en de proeftafel: nergens wordt zo lekker geouwehoerd, advies gegeven en geproefd als op die plekken.

Ik zou niet weten hoe het nog efficiënter en optimaler kan wat betreft de indeling van onze huidige winkel. Maar ik ben slechts een eenvoudige medewerker. Misschien zal ik, na een paar nieuwe intuïtieve ingevingen van Piet, bij ons negen jarig bestaan toch weer schrijven over verbeterde looproutes en pleisterplaatsen.

Ruben

Laat een opmerking achter