Skip to main content
Rubens Blog

Lekkere foute wijn

By 14 maart 2019mei 31st, 2021No Comments

De berichten die we de laatste tijd over landen in Midden Europa horen, doen oude tijden herleven. Het schijnt dat in bijvoorbeeld Polen en Hongarije lieden aan de macht zijn die het niet zo nauw nemen met mensenrechten. Het gaat weer over ‘goed’ en ‘fout’ in de media, zoals tijdens de beide Wereldoorlogen en de Koude Oorlog gebeurde. Als uw blogger is het niet mijn taak om stelling te nemen in deze discussie. Ik dien slechts sterke verhalen te vertellen over wijn.

Mijn verhaal gaat dit keer over de Hongaarse wijnen die we, zoals u wellicht weet, onlangs hebben opgenomen in ons assortiment. Bij het inkopen van het spul schoot toch Viktor Orban, de minister-president van dat land, even door mijn hoofd. Wat gebeurt er als deze man, die van nationalistisch gedachtegoed wordt beschuldigd, het niet meer leuk vindt dat Hongaarse wijn wordt geëxporteerd, en de wijnboeren een proces aansmeert? Rechters schijnen niet langer onpartijdig te zijn in Hongarije. Foute boel, grote problemen voor de wijnhuizen die we net hebben ingekocht.

En hoe zit het eigenlijk met de wijnhuizen zelf? Heimann, het huis waar we een serie rode wijnen van hebben opgenomen, is, zoals de naam al doet vermoeden, van Duitse komaf. In de 18e eeuw is de familie naar Hongarije vertrokken. Had hun emigratie misschien iets te maken met het ontstaan van het grote Oostenrijk-Hongarije, waar Duitsland nauwe banden mee had? Wat heeft de familie gedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar Duitsland samen met Oostenrijk-Hongarije foute dingen deed? Waren ze wel zuiver op de graat?

In je hoofd kun je jezelf helemaal gek maken, als je wilt. We zijn trots op ons grote assortiment Oostenrijkse wijnen, maar in dat land schijnt tegenwoordig een rechts-radicale partij aan de macht te zijn. En al die nieuwe Duitse wijnen dan die we onlangs hebben toegevoegd? Moeten we daar de familiegeschiedenissen niet van checken?

Wordt het u al heet onder de voeten? Al het gevoel kant te moeten kiezen? Goed? Fout? Nee joh, relax, dat hoeft helemaal niet. De wijnen zijn goed gemaakt, hebben een goede kwaliteit en een goede prijs; dat zijn de redenen waarom we ermee zijn gaan werken. Ik durf te stellen dat de rode wijnen uit Midden Europa perfecte alternatieven zijn voor peperdure rode Bourgogne. En door die spannende historische en politieke verhalen smaken ze misschien alleen maar lekkerder!

Wat overigens ook problematisch is aan de wijnen uit Midden Europa, zijn de ingewikkelde druivennamen: lemberger, trollinger, kekfrankos, kadarka etc. In deze discussie speel ik wel graag een rol. Op onze voorjaarsproeverij van 24 maart, waar al deze wijnen open staan, leg ik u dan ook graag uit wat de verschillen zijn tussen de druiven. Kom dus lekker foute wijn proeven in Brasserie Fleurie!

Ruben