“Jullie proeven deze wijnen zeker ook allemaal zelf?” vraagt menige klant als ik met hem of haar door de winkel loop. Als ik vervolgens op serieuze toon antwoord dat we... “Jullie proeven deze wijnen zeker ook allemaal zelf?” vraagt menige klant als ik met hem of haar door de winkel loop. Als ik vervolgens op serieuze toon antwoord dat we... Skip to main content
Rubens Blog

Wijnen bijhouden

By 1 maart 2017mei 31st, 2021No Comments

“Jullie proeven deze wijnen zeker ook allemaal zelf?” vraagt menige klant als ik met hem of haar door de winkel loop. Als ik vervolgens op serieuze toon antwoord dat we zeker 90% van ons wijnassortiment hebben geproefd, zijn de meesten toch wat verrast. Dat hadden ze blijkbaar niet verwacht. Hun vraag bleek dus ironisch of plagerig bedoeld, maar mijn antwoord zorgt voor andere gevoelens: ongeloof en soms bespeur ik zelfs enige jaloezie. Waarom zij van Wijnhuis Rosmalen wel en ik niet?

Ik zal u uitleggen waarom, en ik ben opnieuw bloedserieus. Één van de belangrijkste onderdelen van ons werk is onze wijnen bij te houden. Je bent speciaalzaak of je bent het niet. Het minste wat we doen is de wijnen die er door de week opengaan voor klanten, zelf ook te proeven. Dat betekent ‘overwerken’ na sluitingstijd, vooral op vrijdag en zaterdag.

Daarnaast maken we zelf bewust en gericht flessen open. Op het moment zijn we bijvoorbeeld druk met de jonge witte wijnen en rosé’s uit Europa. We krijgen daar het nieuwe oogstjaar 2016 van binnen, wat betekent dat we van een aantal hardlopers (zoals Eylo Rueda, Paul Mas Chardonnay, Zenato Custoza) een 2015 en 2016 naast elkaar openmaken om te kunnen beoordelen hoe het nieuwe jaar zich verhoudt tot het voorgaande. Gevolg: nog meer ‘overwerk’.

Ook ‘moeten’ we geregeld naar onze horecaklant Wijn bij Stijn. De bezoekjes aan Stijns wijnbar zijn bedoeld om onze exclusievere wijnen bij te houden. Ook weer overwerk, maar gelukkig kunnen we er daar wel een hapje bij eten.

Last but not least bezoeken we menige proeverij van leveranciers. Vaak jagen we er bij zo’n gelegenheid pakweg 50 wijnen doorheen, deels wijnen die we al in de winkel hebben en deels wijnen die we wellicht willen opnemen in het assortiment. Dat klinkt romantisch, maar niet als ik vertel dat die proeverijen bijna altijd op zondag of maandagochtend zijn en we alle wijnen uitspugen. Keihard (over)werken dus.

Onze eigen wijnen bijhouden, dat is gewoon heel vervelend en tijdrovend werk. Maar we doen het voor de goede zaak. Mogelijke jaloezie van uw kant is dus misplaatst. Heb liever medelijden.

Ruben