De Bordeaux-proefsessie riep inderdaad bij ons alle drie een andere herinnering op, zoals jij in het vorige blog omschreef, Ruben. En dat is volgens mij ook wat wijn zo interessant maakt. De... De Bordeaux-proefsessie riep inderdaad bij ons alle drie een andere herinnering op, zoals jij in het vorige blog omschreef, Ruben. En dat is volgens mij ook wat wijn zo interessant maakt. De... Skip to main content

De Bordeaux-proefsessie riep inderdaad bij ons alle drie een andere herinnering op, zoals jij in het vorige blog omschreef, Ruben. En dat is volgens mij ook wat wijn zo interessant maakt. De magie zit ‘m deels in de associatie die de wijn oproept. En deels in het verhaal dat erbij verteld wordt. Hoe vollediger en gedetailleerder het verhaal, hoe beter de proefervaring én het uiteindelijke beeld van de wijn.

Met Vrij spel kunnen Ruben en ik helemaal los met de verhalen achter de wijn. Misschien heb je deze ‘rubriek’ wel eens voorbij zien komen. Met Vrij spel introduceren wij iedere maand een andere wijn. Piet geeft ons hierbij carte blanche: elke wijn is geoorloofd, zolang er maar een bijzonder verhaal bij hoort.

Zo maken we elke maand kennis met een nieuw artikel. Het zijn vaak wijnen van een bijzondere druif, uit een apart gebied, of met een atypisch randje. We hadden al een oranje wijn, dat is een witte wijn die als een rode wijn gemaakt is. De schillen worden tijdens de persing meegenomen, waardoor de wijn tannine krijgt.

Een witte wijn met tannine: dat is echt uniek. Ook hadden we eens een cabernet franc uit Mendoza, Argentinië. Cabernet franc is een Franse druif die je bijna nooit ziet in Argentinië. Ook bijzonder! Of een rosé uit Puglia. Puglia is het primitivo-gebied, totaal niet bekend om de rosé, maar we hadden er toch een mooie rosé gevondenKruidig, vol, weelderig: echt een gewaagd glas. Heel gaaf dus!

Onlangs deed ik wat vooronderzoek voor de Vrij spel wijn van februari, en stelde een lijst op om met Ruben te bespreken. Ik liep tegen een blanc de noirs van Touringa nacional aan (een witte wijn van een Portugese blauwe druif). Ook vond ik een wijn van de totaal onbekende Listan Negro-druif, afkomstig van de Canarische eilanden. En ik vond een rode wijn uit het Spaanse cava-gebied. Gedeeltelijk gerijpt op aardewerken kruiken. Stuk voor stuk bijzonder mooie opties.

Wat er gebeurde? Ik verloor mezelf in alles wat ik las. Ik zat wel een uur te ‘winkelen’ op de websites van onze importeurs. Als een kind in een snoepwinkel! Een beetje zoals sommige klanten bij ons door de winkel lopen, zo stel ik me dan voor. Gegrepen door de wijn. Gegrepen door de verhalen over wijn.

En die verhalen, die zijn er om te delen. Dat is wat er gebeurt als we klanten een Vrij spel wijn laten proeven. We vertellen het verhaal dat erbij hoort, en de proever heeft er op zijn beurt een eigen beleving bij. Dat is het mooie aan proeven: er is geen goed en er is geen fout. Jouw associatie is jouw waarheid.

Daarom nodig ik jou – als lezer, klant of wijnliefhebber – uit om onze Vrij spel wijn maandelijks te komen proeven. Ook als wij er zelf niet over beginnen, of als je eigenlijk vooral voor bier langskomt. Trek ons aan ons jasje en ga met ons het Vrij spel aan. Er is niks leuker dan wijn proeven en erover praten.

Dat is pas magisch.

Lotte

Laat een opmerking achter