Het zijn de twee meest bekende en gerenommeerde wijngebieden ter wereld: Bordeaux en Bourgogne. Ze worden daarom vaak in één adem genoemd in de wijnwereld. Dat komt niet alleen door... Het zijn de twee meest bekende en gerenommeerde wijngebieden ter wereld: Bordeaux en Bourgogne. Ze worden daarom vaak in één adem genoemd in de wijnwereld. Dat komt niet alleen door... Skip to main content
Rubens Blog

Bordeaux én Bourgogne

By 1 februari 2017mei 31st, 2021No Comments

Het zijn de twee meest bekende en gerenommeerde wijngebieden ter wereld: Bordeaux en Bourgogne. Ze worden daarom vaak in één adem genoemd in de wijnwereld. Dat komt niet alleen door hun hoge status, maar ook door de grote verschillen die er bestaan tussen beide gebieden en hun wijnen. Er zijn geen twee andere gebieden te noemen die zo’n uitersten van elkaar zijn als Bordeaux en Bourgogne.

Het lijstje met verschillen is eindeloos. Laten we de belangrijkste even nalopen. Bordeaux staat vooral bekend om rode wijn (we rekenen de wereldberoemde dessertwijnen uit Sauternes even niet mee), terwijl in Bourgogne zowel rood als wit van wereldklasse wordt gemaakt. Bordeaux wijnen zijn altijd blends van twee of meer druivenrassen (vooral merlot en cabernet sauvignon) terwijl Bourgogne wijnen altijd mono cépages zijn (chardonnay voor wit en pinot noir voor rood). In Bordeaux zijn de wijnen robuust met donkerrood fruit, terwijl Bourgogne wordt gekenmerkt door fijnzinnige, lichtvoetige wijnen met lichtrood fruit. Het weer in Bordeaux is vrij stabiel waardoor elk jaar vrij stabiele kwaliteit kan worden geleverd, terwijl het weer in Bourgogne zo grillig is dat de helft van de oogsten (letterlijk) in het water valt en er sommige jaren nauwelijks wijn van voldoende kwaliteit kan worden afgeleverd. Ook opvallend is de totaal andere manier waarop kwaliteit gemeten en geclassificeerd wordt. Bordeaux werkt met een onderverdeling van chateaux (dus niet van wijngaarden of gebieden) in vijf grand cru niveaus die in 1855 is opgesteld en tot de dag van vandaag wordt gehanteerd. In Bourgogne daarentegen wordt gekeken naar de huidige kwaliteit van de wijngaarden en worden de besten daarvan aangeduid met premier cru en grand cru. Een laatste grote verschil is dat de meeste beroemde Bordeaux huizen inmiddels in handen zijn van grote internationale (vaak Aziatische) bedrijven of beleggers, terwijl in Bourgogne het bedrijf vaak nog door de familie (en dus de wijnmaker) zelf gerund wordt.

De grote verschillen tussen beide gebieden leiden vaak tot een Bordeaux versus Bourgogne discussie onder wijnprofessionals –en liefhebbers, waarbij je wordt geacht kant te kiezen. Dit gaat enerzijds over voorliefdes voor bepaalde type wijnen: ben je bijvoorbeeld liefhebber van veel structuur en kracht of juist van frivole zuren? Maar wat me vooral opvalt is dat aan de hand van deze Franse tweestrijd vaak een meer algemene discussie over de wijnhandel en -wandel wordt gevoerd. Moeten we niet af van romantische historische afspraken over kwaliteit? Moeten we niet iets meer (kunnen) ingrijpen in de natuur zodat we minder afhankelijk zijn van de grillen van het weer? Verwordt wijn niet tot een uniform en afstandelijk fabrieksproduct als het onderdeel is van een multinationale onderneming?

Dit zijn interessante en nuttige discussies die ook zeker gevoerd moeten worden. En kant kiezen is daarbij helemaal geen probleem. Maar we moeten in alle hectiek niet het zicht verliezen op die fles Bordeaux en Bourgogne die voor ons op tafel staan te wachten. Laat het niet gebeuren dat je de discussie te serieus neemt en alleen of de Bordeaux of de Bourgogne opentrekt. Door de andere fles onaangeroerd te laten, mis je een diepgaande en leerzame wijnbeleving. Leuk en aardig, die Bordeaux versus Bourgogne discussie, maar als het op proeven en drinken aankomt moet het toch echt Bordeaux én Bourgogne blijven!

Ruben