Wij zijn sociale wezens. Maar goed ook. Samen staan we sterk. We steunen elkaar, creëren mooie dingen, houden de boel bij elkaar in onze democratie. Soms is het sociale ook... Wij zijn sociale wezens. Maar goed ook. Samen staan we sterk. We steunen elkaar, creëren mooie dingen, houden de boel bij elkaar in onze democratie. Soms is het sociale ook... Skip to main content
Rubens Blog

‘Ik pas, en drink mijn eigen glas’

By 11 januari 2020mei 31st, 2021No Comments

Wij zijn sociale wezens. Maar goed ook. Samen staan we sterk. We steunen elkaar, creëren mooie dingen, houden de boel bij elkaar in onze democratie. Soms is het sociale ook beklemmend, bijvoorbeeld (Durf ik dit te zeggen? Ja, ik doe het gewoon!) als de Bossche gemeenschap van je verlangt om carnaval te vieren in een blauw jasje en rood-wit-gele sjaal.

Wij zijn ook sociale drinkers. We drinken vaak in gezelschap (in de kroeg, met huisgenoten), en ervaren dat als gezellig. Maar ook het sociale drinken heeft keerzijden. Bij het kerstdiner word je gedwongen de complexe wijnkeuzes van ome vinoloog weg te werken, bij carnaval is bier verplichte kost en bij de zomerse BBQ staat alleen maar rosé in de emmer. Zelfs bij de vraag óf we drinken worden we sociaal verleid of gestuurd, zoals we deze maand ervaren met ‘Dry January’ en ‘Ik pas’.

Wat wil ik zelf eigenlijk drinken? Welke drank maakt me echt blij? Het zijn vragen die er bij in kunnen schieten. Januari is een ideale maand om dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden en daarmee even los te komen van het sociaal (niet) drinken. Het is een maand zonder veel sociale verplichtingen (de feestdagen zijn geweest, carnaval duurt nog even) en dus een gunstige tijd om je eigen voorkeuren centraal te stellen. Open eens die fles die jij als enige zo lekker vindt, en drink daar eens in een rustig tempo (‘voordeeltje’: zo voldoe je indirect toch een beetje aan het sociaal wenselijke ‘Ik pas’) en heel bewust iedere dag een glas uit. Een week genieten van jouw bijzondere glas, zonder dat iemand over je schouder meekijkt of er een mening over heeft: dat is een verrijking.

Ik stel daarom voor om januari om te dopen tot de maand waarin we ons bevrijden van het sociale (niet) drinken en we kiezen voor ons eigen drankje. Zelf vind ik dit wel een geschikte slogan: ‘Ik pas, en drink mijn eigen glas’. Is er onder de lezers misschien iemand die mij kan helpen deze slogan sociaal uit te venten?

Ruben

Laat een opmerking achter