In de winkel gaat het vaak over het begrip smaak. Piet en ik stoeien daarover wat af met jullie, maar ook met elkaar. Hoe komt dat eigenlijk? Welnu, ik denk... In de winkel gaat het vaak over het begrip smaak. Piet en ik stoeien daarover wat af met jullie, maar ook met elkaar. Hoe komt dat eigenlijk? Welnu, ik denk... Skip to main content
Rubens Blog

Stoeien met smaak

By 1 januari 2015mei 31st, 2021No Comments

In de winkel gaat het vaak over het begrip smaak. Piet en ik stoeien daarover wat af met jullie, maar ook met elkaar. Hoe komt dat eigenlijk? Welnu, ik denk dat het te maken heeft met de vele aspecten van smaak. Een eerste belangrijke aspect is de smaak van de drank zelf. Hoe smaakt een wijn van sauvignon blanc druiven? Wat is het smaakverschil tussen een tripel en een IPA biertje? In de drankenwereld, en vooral in de wijnwereld, zijn boekenkasten volgeschreven over dit soort kennisvragen over de smaak van drank. Daarin lees je bijvoorbeeld dat sauvignon blanc zich kenmerkt door een grassige geur en veel citrusfruit en zuren in de mond. Om het nog ingewikkelder te maken bestaat er in de wijnwereld ook nog een hele literatuur over wijn-spijs combinaties. Daarin lees je bijvoorbeeld dat een sauvignon blanc goed past bij lichte vissen, zoals kabeljauw. Als je al deze kennis hebt, is het vervolgens nog een hele kunst om die smaak goed te kunnen herkennen. Dan gaat het over dingen als proefervaring, proeftechniek, de temperatuur van de drank, de vorm van de dag, etc. Moeilijk!

En het wordt nog ingewikkelder. Want niet alleen de drank heeft een smaak, jij ook! Kijk maar eens naar deze uitdrukkingen: smaakt het? Eet smakelijk! Dat is niet mijn smaak! Hier gaat smaak dus over je persoonlijke voorkeur. Als je bijvoorbeeld vooral de magere eigenschappen van de kabeljauw wil proeven, dan past een sauvignon blanc inderdaad goed. Maar vind je het eigenlijk lekkerder om de botersaus te benadrukken die over de vis zit, dan kun je beter kiezen voor een hout gelagerde chardonnay. Het kan nog extremer, want ik zou bij kabeljauw negen van de tien keer rode wijn drinken. Gewoon, omdat ik rode wijn lekker vind. Dat de wijn de vis wegblaast maakt me niet uit. De wijn vind ik belangrijker dan het eten!

Smaak, ik zou het omschrijven als een innige en ingewikkelde relatie tussen de drank en de drinker. Maar hoe ingewikkeld ook, wij zien in de winkel vooral dat jullie er de lol van inzien, al proevend, al pratend. Dat komt goed uit, want dat doen wij ook! Wat proef jij, wat proef ik, wat vind ik lekker, wat niet? Dat gezamenlijke spel, dat voortdurende stoeien met het mysterie van de smaak, dat maakt drank zo leuk en spannend.

Tot de volgende stoeipartij!

Ruben

PS: met goed gereedschap proef je de smaak van je drankje al veel beter. In dat kader hebben we nu een mooie aanbieding: Schott Zwiesel wijnglazen, zowel rood als wit, van € 6,99 naar € 3,99 per glas!