Ruben's Blog April 2015

Zoeken naar de ideale wijn: fascinerend!


Ik werk nu anderhalf jaar bij Wijnhuis Rosmalen en zat me laatst te bedenken: wat maakt het werk zo fascinerend? Welnu, enerzijds is dat druifje fantastisch. Dat zo'n eenvoudige vrucht na vergisting zo'n breed pallet aan smaken oplevert (van perzik tot boter en peper, om er maar een paar te noemen), is uniek. Daarnaast bent u, de klant die komt binnenlopen, fantastisch. Gewoon, omdat u mens bent, en ieder mens zijn eigen smaak heeft. In de winkel komen de smaak van de druif en de klant samen, en probeer ik samen met u uw ideale wijn te vinden. Ingewikkeld, maar vooral fascinerend!


Omdat het vinden van uw ideale wijn zo'n ingewikkelde zoektocht is, start ik vaak met een op het eerste gezicht vrij simpele vraag, die maar twee antwoordmogelijkheden heeft. Bij witte wijn is dat altijd: houdt u van fris of van vol? Na wat proefsessies, in de winkel en thuis, komen we daar meestal wel uit. Houdt u van het eerste, dan komt u uit bij sauvignon blanc. Houdt u van het tweede, dan past chardonnay meer bij uw smaak. U heeft dan uw basisdruif gevonden. Dat is prettig en comfortabel.


Is de kous daarmee af? Wat denkt u zelf? Wijn drinken is net als het leven: behoefte aan comfort en avontuur wisselen elkaar voortdurend af. Na een tijdje uw favoriete wijn te hebben gedronken, gaat het vaak kriebelen. U wilt iets nieuws, iets onbekends. Dus trekt u verder de wijde wijnwereld in, en reis ik gretig met u mee. Ik hoor het me zo zeggen: "Als u de Argentijnse Bousquet chardonnay lekker vindt, dan zou u eens de chardonnay van Bon Courage uit Zuid-Afrika kunnen drinken, die wordt nog vetter van smaak. Of: probeert u eens de trebbiano of greco druif uit Italië, want die hebben ook dat volle karakter maar zijn minder vet als de Bousquet." Stel, u raakt vervolgens verslingerd aan de trebbiano druif, dan is die druif uw comfort zone geworden en kan het zomaar zijn dat de chardonnay druif opeens weer exotisch voor u aanvoelt. Kortom, u bent in een fascinerend en oneindig balansspel beland tussen comfort en avontuur. En daar is het goed toeven, weet ik uit eigen ervaring.       


Dus, bestaat die nu, die ideale wijn? Ik zou zeggen: alleen voor het moment. Wat het meest fascinerend is, is de (eeuwige) zoektocht naar de ideale wijn. Fascinerend voor u en voor mij!


Ruben


PS: elders in deze nieuwsbrief presenteren we een balansspel voor de sauvignon blanc drinkers onder u.


 

Wijnhuis Rosmalen

Twitter Facebook

Adres

Wijnhuis Rosmalen
Oude baan 17
5242 HT Rosmalen
Tel. 073-5221711
info@wijnhuisrosmalen.nlOpeningstijden

Maandag: 13u00 tot 18u00 Dinsdag: 9u00 tot 18u00 Woensdag: 9u00 tot 18u00 Donderdag: 9u00 tot 18u00 Vrijdag: 9u00 tot 20u00 Zaterdag: 9u00 tot 17u00